U neposrednoj blizini Teatra najzanimljiva lokacija – riječka tržnica!

Teatro

21 prosinca 2019

Nema komentara

Jedna od omiljenih riječkih destinacija je svakako njezina tržnica – mjesto s dušom, kako je mnogi nazivaju, predstavlja važan dio grada, mjesto gdje generacijski jaz nestaje, gdje se sastaju mladi i stariji, pričaju, gledaju i kupuju svježe voće i povrće, med, sir, ribu i brojne druge proizvode.

 

Priča o riječkoj tržnici započinje još prije 300 godina kada je Rijeka proglašena slobodnom kraljevskom lukom što je rezultiralo stvaranjem moderne luke u 18. stoljeću. A kakav bi to bio moderan grad bez svoje tržnice?

 

Prostor na kojemu se nalazi današnja tržnica bila je zapravo obala s drvenim molom gdje su ribari iskrcavali ribu, spremali je u košare i prodavali na tadašnjoj tržnici. Zamislivši samo te dane, odmah nam se pojavi jedan topli osmijeh jer možemo samo zamisliti ribare koji sretni s ulovom i u ranu zoru donose ribu i pritom međusobno razgovaraju o raznim temama. Već je onda to mjesto bilo žila kucavica samog grada na kojem se mogla osjetiti jedna posebna energija riječkih ribara i gospođa koje su prodavale svoje domaće voće i povrće.

 

Danas kad prođemo riječkom tržnicom, vjerujemo da se jednako kao i u nekim davnim danima može osjetiti jedan poseban osjećaj – osjećaj doma, topline i užitka svježe hrane. Osim one povijesno-umjetničke vrijednosti, nosi i jednu posebnu notu topline ljudi koji stoje s druge strane štanda. Miješanjem boja raznovrsnog voća i povrća, cvijeća, meda, sira i ostalih proizvoda dobijemo dojam kao da nismo dio gradske vreve koja je postala naša svakodnevica. Posebno u toplijim danima ona postaje mjesto susreta domaćih i turista, a svima je zajedničko uživanje u proizvodima koje ona nudi.

 

Jedno od nama dražih mjesta u Rijeci, gdje možemo spojiti ugodno s korisnim, i gdje se miješaju strka, vika, boje, mirisi, razni doživljaji jer upravo su to njezine posebnosti. Možemo samo zaključiti da riječka tržnica s pravom ima dušu i drago nam je što svakodnevno možemo biti njezin dio, pa makar i nakratko.

 

Tržnica je srce grada, nakon buđenja u savršenom Teatro miru idealno mjesto za upoznati grad, stanovnike, običaje, navike. Riječka placa nalazi se minutu šetnje od nas, savršeno!

Tags :